NEHOGY LEÉGJEN, MERT NEM TUDJA! Tűzgyújtási tilalom: fontos változások léptek életbe mindenhol!
2018. május 31. írta: Cseri Pali

NEHOGY LEÉGJEN, MERT NEM TUDJA! Tűzgyújtási tilalom: fontos változások léptek életbe mindenhol!

tuzgyujtasi-tilaom-valtozas-tovabb18-hu.jpg

Új, az eddiginél sokkal rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe hazánkban.

Gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reflektál az időjárás, illetve azzal összefüggésben az erdőtűz kockázat idő- és térbeli változásaira. A tilalom pedig csak a valóban indokolt ideig marad érvényben. Olvasható a infostart.hu oldalán.

A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat az erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el.

A változékony időjárás azonban gyorsan módosítja az erdőtűzkockázatot, ezért a nemzetközi gyakorlat figyelembevételével – rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer került kialakításra.

A tűzgyújtási tilalommal érintett területet az új rendszerben naponta jelölik ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai, mérlegelve a várható időjárást.

Az intézkedés célja, hogy az egyes területeken csak a feltétlenül indokolt időtartamra rendeljék el a tűzgyújtási tilalmat, emellett a korlátozás elrendelése és visszavonása gyorsabban kövesse az időjárás változásait.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket is, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A belterületi ingatlanokon tiltott a kerti és növényi hulladék égetése, ez a szabály változhat az önkormányzatok helyi rendelete szerint, ám ennek hiányában, az avar és kerti hulladék égetése tilos!

Nem minősül ugyanakkor tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítőeszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva, azaz a biztonságos készülékekkel és körülmények között törénő kerti grillezésekről nem kell lemondanunk.

 

(kép: tovabb18.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr5014015260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása