HA ILYEN ÜZENETET KAP, AZONNAL VÁLTOZTASSON JELSZÓT! Ilyen súlyos hiba még nem volt a Gmailben
2018. november 20. írta: Cseri Pali

HA ILYEN ÜZENETET KAP, AZONNAL VÁLTOZTASSON JELSZÓT! Ilyen súlyos hiba még nem volt a Gmailben

google-gmail-telefon-app-1024x576.jpg

Egy Gmailben felfedezett bug lehetővé teszi, hogy a levelező kezelőfelületén ne látszódjon a beérkező e-mail feladója és címe, amivel számos módon élhetnek vissza rosszakarók.

A sebezhetőséget Tim Cottenfejlesztő találta meg, aki  rávilágított arra, hogy ez különösen azért veszélyes, mert a felhasználók egy levél érkezésekor rögtön arra az információra támaszkodnak, hogy az kitől és milyen címről érkezett.

A feladó címe akkor sem jelenik meg, ha megnyitják az üzenetet, sőt még válasz írásakor sem látni, hova is megy a levél.

A fejlesztő további vizsgálatok során jutott arra, hogy magával a felhasználói kezelőfelület forráskódjával van a gond, és ugyan mélyen a kódba merülve kihámozható a feladó e-mail címe, egy átlagos Gmail-felhasználó nem ennyire felkészült.

Ha egy hozzáértő rosszakaró eltünteti a feladót, csak az üzenet tárgya látszódik, ez pedig kihasználható adathalász támadásra, zaklatásra. Nem beszélve arról, hogy a Gmail rendszeréből érkező üzenetek szintén feladó nélkül érkeznek, így a felhasználó azt értesítésként értelmezheti. Például arról, hogy feltörték a fiókját, és tegye meg a szükséges lépéseket – ezzel a módszerrel adathalászok érzékeny információkat csalhatnak ki tőlük.

A Google hivatalosan még nem reagált.

(24)

 

Fotó: Tim Cotten

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr8514382688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása