ZUGLÓBAN, AKI  HAGYJA, MEGÉRDEMLI! Még durvább a rabszolgatörvény: pénz se járna a több munkáért
2018. december 04. írta: Cseri Pali

ZUGLÓBAN, AKI HAGYJA, MEGÉRDEMLI! Még durvább a rabszolgatörvény: pénz se járna a több munkáért

raszolga.jpg

A tervezet szerint a munkáltató által közölt munkaidő-beosztás módosítható a munkavállaló kérésére, amire hozzájárulásával kerül sor. A módosítás akár előrelépés is lehetne, de jelen formájában, további garanciák nélkül, kitárja a kaput a munkáltatói visszaélések előtt.

A jogszabály módosítása után a munkavállaló hozzájárulásával módosított beosztás alapján végzett munka: rendes munkaidő lesz.

A munkavállaló így nem kap bérpótlékot rendkívüli munkája után, az nem számít bele a rendkívüli munkaidő 400 órás kvótájába sem.

A gyakorlatban már ma is sok esetben előfordul, hogy a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzést azért nem minősítik rendkívüli munkaidőnek, mert ahhoz a munkavállaló hozzájárult

– közölte a BDO Magyarország HR üzletágának vezető munkaügyi tanácsadó partnere. Máriás Attila szerint a munkavállalóknak nem áll érdekében, hogy lemondjanak a rendkívüli munkaidő után járó bérpótlékról, de megfelelő garanciák híján ez a jövőben tömegesen előfordulhat, a gyakorlatban meg is szűnhet a rendkívüli munkaidő.

A visszaélések elkerüléséhez garanciák kellenének. Például az, hogy a munkáltatónak kelljen bizonyítania, hogy dolgozója valóban  hozzájárult a módosításhoz. Máriás Attila megfontolandónak tartaná érvénytelenségi vélelmek felállítását például olyankor, amikor a munkáltatónál eleve nincs rendkívüli munkaidő, illetve ezen belül is beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ később közleményben tudatta, hogy a Munka Törvénykönyvének tervezett módosításával az a céljuk, hogy aki többet akar dolgozni, így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat lebontsák. A kormány ezért két pontban tartja különösen fontosnak a módosítást.

Az egyik, hogy a munkavállaló – a megfelelő garanciák mellett – a jelenlegi kereteken túl, ha szeretne, további munkavégzésre kapjon lehetőséget ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez mindig a dolgozó beleegyezése szükséges.

A másik, hogy a túlórák havi kifizetése mellett – kollektív szerződés rendelkezése alapján – a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető legyen, ezzel biztosítva a munka rugalmasabb megszervezését, ha a munkáltató és a munkavállalók képviselői kollektív szerződésben erről megállapodnak.

(24)

Fotó: mti

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr514429334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.