MEDDIG VÉDIK AZ EMBEREK, HOGY ILYEN ALACSONY A FIZETÉSÜK? Január 19: most már országos demonstráció lesz!
2019. január 09. írta: Cseri Pali

MEDDIG VÉDIK AZ EMBEREK, HOGY ILYEN ALACSONY A FIZETÉSÜK? Január 19: most már országos demonstráció lesz!

sztarjk.jpg

Újabb, immár az előrejelzések szerint országos demonstráció készülődik a rabszolgatörvény ellen január 19-én. Az a hír járja, több mint száz településen vonulnak utcára az emberek.

Vajon meddig folytatódnak a demonstrációk?

A munkavállalók és érdekképviseleteik szempontjából két szálon futnak az események, miután megjelentek a politikai pártok és egyéb szervezetek is.  

Egyrészről fontos, a demonstrációk céljai elérhetők-e, illetve, azok mennyire fontosak a munkavállalók számára, tudnak-e azon célok felé menni, amelyeket a szakszervezetek képviselnek. Másrészről, tudnak-e hatással lenni a szakszervezetek ezen célok kitűzésére, vagy a politikai pártok akarata érvényesül jobbára és rátelepszenek az eseményekre. Most úgy tűnik, sokan úgy érzik, fontos célokat lehet megvalósítani.

Eleinte az emberek kevésbé fogadták el a pártok jelenlétét, de most már a demonstrációk bebizonyították, ezzel nincs semmi probléma, amit a tüntetők összetétele is megmutatott. Fontos megjegyezni, amennyiben a szakszervezetek szerveznek demonstrációkat, a pártokat, politikusokat szívesen látják, de csak magánemberként- nyilatkozta portálunknak egy szakszervezeti vezető.

A politikusoknak is meg kell érteniük, hogy az nem pártrendezvény, pártlogóknak, zászlóknak semmi keresnivalója nincs ott. Ugyanez fordítva: a pártrendezvényeket a szakszervezetek nem támogatják, csak magánszemélyként vesznek részt rajta a tagok is. Ez a jelenlegi helyzetben viszonylag jól kettéválasztható.

Az emberek megértették, parlamenti demokrácia híján ezzel a lehetőséggel lehet és kell is élni. Jelenleg ez a kétfrontos küzdelem zajlik, ez akkor változhatna meg, ha a szakszervezetek elérnék a céljaikat, és akkor okafogyottá válnának a szakszervezeti demonstrációk.

Amire borzasztóan figyelni kell, a hatalom számára elsőrendűen fontos, hogy megbontsák azt az egységet, ami kibontakozott a rabszolgatörvény elleni tüntetések kapcsán, és tesznek is érte, hogy ne legyen egység.

Sokszor apróságra kell gondolni. Ma jelent meg például a Magyar Idők cikke, amely már azt sugallta, mintha a Tesco megegyezett volna a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetével, holott erről szó sincs, egyszerűen a kereskedelmi dolgozók benyújtottak egy javaslatot a Tesco vezetőségének. Ez a kommunikációs trükk is jól mutatja, a regnáló kormánypárt mindent elkövet, hogy minden szinten megállítsa, vagy csak lassítsa a tiltakozó hullám terjedését. És nyugodtak lehetünk, nem válogatnak az eszközökben.

Amit még mindenképpen tudni kell, és ez is a manipulációt erősíti, hogy vannak olyan szakszervezetnek látszó szervezetek, ilyen például a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amelyet sikeresen magához édesgetett a kormány, és arra használja , hogy megbontsa az egységet, amely jelenleg még elég labilis.

Fontos előrelépés lenne egy ún. vezérszervezet felállítása, ami az egész tiltakozás élére áll, és koordinálja azt.

A szakszervezetiségben úgymond “kódolva van”, hogy az élükön erős egyéniségek állnak, amolyan “harcos alkatok,” akik elől szeretnek lenni, és nehezebben állnak be mások mögé. Ez, amíg nem volt ilyen éles a helyzet kevésbé rajzolódott ki. Ami mindenképpen pozitív, hogy a jelenlegi országos sztrájkelőkészítő  és demonstrációszervező bizottság erős javaslatokat tett le az asztalra, és van egy komoly bázis, aki ezeket a javaslatokat el is fogadják.

Mindenképpen el kell érni, hogy ezek a javaslatok egységesen megvalósuljanak, és ne engedjenek abból, amit egyszer már elhatároztak. Például a január 19-ei demonstráció kapcsán már jöttek is olyan hangok, hogy miért nem 18-án lesz. Ez nagyon nem szerencsés irány. Természetesen el kell viselni, hogy vannak és lesznek különböző próbálkozások, vannak szervezetek, akik nem teljesen értik meg, milyen fontos az egységes fellépés. Meg kell tanulni kezelni ezeket a folyamatokat.

Akik állandóan fanyalognak és semmi sem jó nekik, azok bizony a Fidesszel vannak, ezt is meg kell érteni.

Az országos demonstrációt mindenképpen meg kell csinálni, és ha igazak a hírek, hogy bőven 100 fölött van a demonstráló városok száma, ahol szerveznek megmozdulásokat, akkor hatalmas ereje lesz az országosan egy időben megtörténő tiltakozásnak, még akkor is, ha nem bénul meg az ország.

Azt is látni kell, hogy a demonstrációk kapcsán még nincs felállítva egy hierarchikus szervezet, nagyon sok érdek találkozik, de egész egyszerűen a józan észre kell hallgatni, és a szerint cselekedni.

Mérlegelni kell, hogy vagy megreccsen a rendszer, vagy elfogy a lendület. Azért kormányzati körökből is érkeznek már olyan jelzések, hogy kicsit megroppant most valami, sokan döbbennek rá, mennyire nem igazak az össznépi hurrá-híradók.

Mindenkinek látni kell, hogy a rabszolgatörvénnyel nem lesz több munkavállaló a piacon, csak azokat fogják kizsigerelni, akik most is sokat dolgoznak. És ez a folyamat a dolgozók egészségét, családi kapcsolatait veszélyezteti, egy idő után átbillen a mérleg, és már a termelés rovására megy az egész.

A kormány persze mondja, hogy nem minden munkáltató fog élni a rabszolgatörvény által biztosított jogaival, de ez az egyik legnagyobb hazugság, hiszen számtalanszor bebizonyította ez a rezsim, hogy mihelyt valamilyen eszköz van a kezében, azonnal él is vele. Ezért nem nem lett volna szabad magát az eszközt a kezükbe adni!

Az emberek nem többet akarnak dolgozni, hanem többet akarnak keresni, csak sok esetben nem tudják pontosan megfogalmazni, és ide vezetett az oktatási rendszer leépítése is keményen benne van. Értsük meg, itt a bérszínvonallal van a probléma! A kormány azzal él vissza, hogy a magyar ember hajlamos az önkizsákmányolásra, annyit dolgozik, amennyit csak bír. Ha hagyjuk a munkavállalók kizsákmányolását azt a társadalom egésze fogja megfizetni. El kell magyarázni az embereknek, hogy a rövid távú, három-négy hónapos ilyetén terveik a hosszú távú 20-25 éves céljaikat fogják tönkretenni. Majd akkor lesz a koppanás, amikor valaki 15-20 múlva már a cipőjét sem tudja bekötni.

Sajnos az is kiderült, hogy ezt a rezsimet észérvekkel már nem lehet meggyőzni. Vannak helyek, ahol az emberek nem férnek hozzá rendesen az információhoz, ők csak örömódákat hallanak, hogy milyen szép világban is élünk. Így fordulhatott elő, hogy az egyik településen ellentüntetést szerveztek, amelyben megvédték az alacsony fizetéseket, a rabszolgatörvényt, a közigazgatási bíróságokat, egyszerűen meg akarták menteni a számukra összetákolt “varázst”, a nagy fideszes álmot.

Bármi is lesz a demonstrációk eredménye,  nemsokára robbanni fog a bomba:vagy a megnövekedett munkahelyi balesetek száma, vagy a vállalatok robotizációja miatt.

És akkor rég nem látott tömegek kerülhetnek az utcára.

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr8714551934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása