ZUGLÓBAN MIKOR LESZ ILYEN? Nyomtatott napelemeket építettek be egy felújított házba
2019. január 10. írta: Cseri Pali

ZUGLÓBAN MIKOR LESZ ILYEN? Nyomtatott napelemeket építettek be egy felújított házba

haz.jpg

Elkészült a világ első olyan háza, amelybe a felújítás során organikus fotovoltaikus rendszert építettek be.

Az épületet a frankfurti lakásépítő társaság újította fel. A projekt két fő résztvevője a DAW SE és az OPVIUS GmbH volt. A szakemberek a kiválasztott épületre egy többfunkciós homlokzati rendszert szereltek fel, amely “aktív komponensként” kiegészíti a hőszigetelő rendszert. Az ötlet lényege, hogy a jövőben az épületek burkolatának energetikai felmérése után nem csupán passzív megoldásokkal, például hőszigeteléssel lehet számolni, hanem aktív komponensekkel is. A megújuló energiák épületekbe való integrálása – pont a felújítási projektekben – komoly kihívásokat jelent.

A fotovoltaikus rendszerek homlokzatba való integrálására például eddig csak az új házak esetében volt lehetőség, miután az elérhető modulok gyakran nem illeszkedtek az épületek geometriájához. Emellett az egyes napelemek mérete sem szabadon alakítható. Ezen változtat az OPVIUS GmbH OPV-technológiája, amely lehetővé teszi a kinyomtatott napelemek integrálását akár a hagyományos homlokzatokba is. Fontos továbbá, hogy a homlokzatok nem csupán energetikai szempontból értékes komponensekkel egészülnek ki, hanem esztétikai szempontból is jobbak lesznek. A kifejlesztett rendszer minden olyan épülettípus és homlokzat esetében alkalmazható, amelyek a szabványos hőszigetelő rendszerre épülnek.

Hermann Issa, az OPVIUS GmbH üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója közölte, hogy a fejlesztés eredményeként teljesen új piacok nyílhatnak meg. Az energiapiac átalakulását és az energetikai felújítások növekvő számát figyelembe véve ráadásul fontos kiemelni, hogy nem csupán új, de egyszerű megoldásról is van szó.

(greenfo)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr4014554000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.