RENGETEGET SPÓROLHATNÁNAK ÖNNEK IS ZUGLÓBAN! Elképesztő pénz van hozzá, mégsem indítják
2019. január 11. írta: Cseri Pali

RENGETEGET SPÓROLHATNÁNAK ÖNNEK IS ZUGLÓBAN! Elképesztő pénz van hozzá, mégsem indítják

energiahat-170306.png

36 milliárd energiahatékonysági forint lóg a levegőben.

Egyelőre kevéssé tudható, miként érné el a kormány a 2030-ra vállalt energiafogyasztás-csökkentést; sőt még az sem látszik, idén mire költik az erre fordítható, a korábbiak többszörösére rúgó keretet.

Még nem ismert ama, harmincmilliárd forintra becsülhető összeg nagy részének sorsa, ami tavaly az ország úgynevezett szén-dioxid-kvótáinak eladásából befolyhatott a költségvetésbe – tudta meg a Népszava.

Az ország évente körülbelül egyforma mennyiségű, pénzzé tehető szén-dioxid-kvótát kap, ám a termék piaci ára tavaly jelentősen megugrott. Így a korábbi, évi 5-10 milliárdos, lakossági energetikai beruházásokra fordítható keret az elmúlt év során akár a harmincmilliárd közelébe is ugorhatott. Az Orbán-kabinet a vissza nem térítendő lakossági energiahatékonysági – így különösen épületfelújítási - támogatásokat eme keretből állja. Ugyanakkor tavaly a háztartási nagygépek ötmilliárdos forrású programján kívül más lakás-célú akció nem indult.

A szakmai szervezetek véleménye szerint a korábban elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szellemének megfelelően - egy-egy épületgépészeti elem vagy háztartási eszköz cseréjének támogatása helyett minél átfogóbb felújítási programokat szükséges indítani, amire az évi több tízmilliárdos keret az eddigieknél jóval nagyobb mozgásteret biztosít.

Fontos lenne, hogy ne csak a középületekre fordítsanak forrásokat, hanem jelentős mértékben a lakossági fogyasztás hatékonyságának javítására koncentráljanak. Ismét előtérbe kerülhet a szolgáltatók bevonását célzó uniós kezdeményezés is, ami egyfajta közműszámla-alapú, energiamegtakarítással törlesztett szolgáltatói hitel. Szakmai visszajelzések alapján, immár élénkül az állami Magyar Fejlesztési Bank korábbi évek során visszafogottabb sikernek örvendő kamatmentes programja iránti társasházi érdeklődés. (Ebben szerepet játszhat a lakástakarékpénztári rendszer kivezetése.)

Bele is kell húznunk, ugyanis a Magyar Energia Hivatal arra figyelmeztett, hogy a már ma is érvényes energiahatékonysági irányelv végrehajtásában Magyarország egyelőre gyenge teljesítményt mutat. A szervezet arra figyelmeztet, hogy például a vállaláshoz képest magasabb lett a 2016-os fogyasztási érték.

Ennek kapcsán Magyarország ellen uniós kötelezettségszegési eljárás is zajlik.

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr7914555794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása