KERESD MEG ZUGLÓBAN, VAGY AHOL DOLGOZOL AZ ÉRDEKVÉDŐKET! Közösségben sokkal többre vihetitek
2019. január 29. írta: BoldiG

KERESD MEG ZUGLÓBAN, VAGY AHOL DOLGOZOL AZ ÉRDEKVÉDŐKET! Közösségben sokkal többre vihetitek

szakszerveztituntetes-merce-hu.jpg

Az elmúlt hetekben fénytörésbe kerültek a szakszervezetek, elég csak a rabszolgatörvény ellenes tüntetésekre gondolni, de még jobb példa az Audiban történő sztrájk, ahol keményen kiállnak a munkavállalók jogaiért.

Úgy látszik, egyes vezetőknek sikerült láthatóvá tenni a szakszervezetek lényegét, erőt mutatnak fel, és most jöhet el annak az ideje, hogy munkavállaló érdekképviseleteket a maga valóságában lássák az emberek, az eddigiektől eltérően. Minden erős társadalomnak és gazdaságnak alapfeltétele, hogy amunkát végző embereket képviselje egy tényleg erős és odahatni képes szervezet.

Milyen előnyökkel jár a szakszervezeti tagság?

Az egyik talán legfontosabb, amit a győri Audiban most látunk, hogy erős szakszervezet nagyobb nyomást tud gyakorolni a munkáltatóra, érvényre tudja juttatni azokat a jogokat, amelyeket közösségek tudnak képviselni és az egyéni munkavállalók nem, vagy nagyon extrém esetben tudnak, legkönnyebben ez a magasabb béremelésben jelenik meg.

Kollektív jogok

Ez azt jelenti, hogy a jog bizonyos kérdésekben magasabb szinten ismer el egy-egy közösséget, mint az egyént. Ezt a mai jogrend nálunk is biztosítja, de ehhez a munkavállalók összefogott tömegeinek a hatalommal és tőkével folytatott másfél évszázados küszködésére volt szükség.

Az egyéni jogalkalmazással szemben, a kollektív jogok leglényegesebb előnye, hogy előzetesen használhatók, nem csak az elszenvedett sérelem után.

A szakszervezetet megilleti a tájékozódási jog. A munkáltatói intézkedésről még annak végrehajtása előtt véleményt alkothat sőt, van lehetősége az ellenlépések megtételére. Bizonyos esetekben egyeztethet és megállapodhat (kollektív szerződéskötési jog), végső esetben sztrájkot hirdethet.

Csökkenti az egyén kockázatát

Az egyéni jogorvoslat az érintett teljes kockázatvállalása mellett valósul csak meg. A jog biztosítja, hogy a szakszervezet érvényesítse tagjainak védelmét a munkáltatóval, a tőke tulajdonossal szemben a közösség erejének (például nagy taglétszám) igénybevételével.

Szakértelem

A kollektív jog akkor ér valamit, ha élni tud vele a közösség, ehhez pedig speciális szakértelemre van szükség, amely a munkáltatókkal folytatott alkudozásban nélkülözhetetlen. A szakszervezet az egyéntől csak a kockázat nagyobbik részét és a szakértelem terhét tudja levenni, a felelősséget nem.

Megfizethető teher

Komoly előny, hogy lehetőséged nyílik a szakértelem megszerzésére, méghozzá megfizethető teher mellett. A jogi, gazdasági, munkavédelmi szakértelem megszerzése természetesen a tagság által fizetett szakszervezeti tagdíjból történik.

Közösség

A munkahelyi légkör, a közösségi lét minősége csak a munkavállalókon és és az általuk választott tisztségviselőkön múlik.

Ha ezek után úgy érzed, keresd meg, hol tudnád az érdekeidet érvényesíteni!

címlap: Mérce

 

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr614595852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása