FORRADALMI ÚJÍTÁS A POSTÁNÁL: Megnézhetjük majd, éppen hol tart az ajánlott levelünk
2019. április 16. írta: Cseri Pali

FORRADALMI ÚJÍTÁS A POSTÁNÁL: Megnézhetjük majd, éppen hol tart az ajánlott levelünk

ajanlott_fejlec.jpg

A posta újítást vezet be, mostantól a csomagokhoz hasonlóan nyomon követhetőek lesznek az ajánlott levelek is, azaz a 16 jegyű azonosító ismeretében megnézhetjük, hogy éppen hol tart a kézbesítés. A projekt annyira előrehaladott, hogy erről már szórólapokat is kiküldtek. Olvasónk legalábbis a IX. kerületben, Külső-Ferencvárosban kapott ilyet a postaládájába a múlt hét csütörtökön.

A szórólapon szerepel, hogy országosan bevezetik az elektronikus kézbesítési rendszert. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a papíralapú adminisztráció az ajánlott levelek átvételekor, helyette a kézbesítőnél PDA-n, a postán pedig digitális aláírópadon szignálhatunk majd. E-személyivel is beazonosítható lesz a levél átvevője. A postaládákba dobott értesítők is részben mobil nyomtatón készülnek.

Annyit írtak még a PR-anyag alján, hogy a bevezetés szakaszosan történik, és előfordulhat, hogy átmenetileg még a korábban megszokott módon vehetjük át az ajánlott levelet.

4,3 milliárd forintos fejlesztés

Honlapján azt is írja a posta, hogy  az összes postai könyvelt levélküldemény (belföldi és bejövő nemzetközi ajánlott, tértivevényes levelek és hivatalos iratok) követhető lesz minden ügyfél számára a feladástól az átvételig.

Lesz egy új levéltermékük is, a regisztrált közönséges küldemény, amely feladásának feltétele az elektronikus feladójegyzék (elektronikusan előreküldött adatok) használata. Ennek kézbesítése ugyan nem személyes átvételhez kötött, de amikor a kézbesítő a postaládába helyezi a levelet, elektronikus eszközön rögzíteni fogja a kézbesítési eseményt, amelynek alapján az ilyen típusú küldemények feladói részére kézbesítési statisztikákat tudnak rendelkezésre bocsátani.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg, 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból. A Magyar Posta saját forrásából további, nagyságrendileg 1,9 milliárd forintot fordít a projekt megvalósítására. Tervezett befejezési dátum: 2018. június 30.

Tavaly az MTI-ben azt közölték, hogy a kialakított informatikai rendszert november második felétől tesztelik, hét kézbesítő posta bevonásával – Budapest (Csepel), Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron, Nagykáta településeken – kezdik meg az ajánlott levelek és egy bevezetés előtt álló új szolgáltatás, az azonosított levél teljes feladási, feldolgozási és kézbesítési folyamatainak próbaüzemét az új elektronikus kézbesítési rendszer használatával. A projekt országos kiterjesztését akkor 2019 első felére jelezték.

Az újítás mindenképpen forradalmi, hiszen mint korábban írtuk, előfordultak problémák az ajánlott leveleknél.

(24)

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr4114767696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása