BRUTÁLIS VILÁG JÖNNE A ZUGLÓIAKRA IS: A kormány a vásárlásaidat is szeretné látni, viszont nem lenne papíralapú jogsi
2019. április 18. írta: BoldiG

BRUTÁLIS VILÁG JÖNNE A ZUGLÓIAKRA IS: A kormány a vásárlásaidat is szeretné látni, viszont nem lenne papíralapú jogsi

nagy-testver.jpg

Egy csomó újításra készül a kormány: azonnali utalásra is lehetne megbízást adni az elektronikus személyazonosító igazolvánnyal.

Nagyot lépne a kormány a személyi adataink, ügyeink elektronikus formában történő tárolása, kezelése felé. A tegnap megjelent Magyar Közlönyből kiderül, hogy több eljárásban is elektronikus alapokra helyeznék az ügyintézést.Így például a vezetői engedélyek, a házasságkötést, illetve az elhalálozást követő ügyintézés során sem kellene papíralapú dokumentációval foglalkozni.

A kormányhatározat szerint a belügyminiszternek kell kidolgoznia - más miniszterek bevonásával - az alábbi koncepciót:

  • a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, ennek keretében térjen ki annak vizsgálatára, hogy vezetői engedély fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása,
  • az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása vonatkozásában,
  • a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása vonatkozásában.

Vagyis a nem túl távoli jövőben megszűnhet a papír alapú jogosítvány, és a családi gyászt sem terheli tovább az ívek kézi kitöltésével járó adminisztráció, mint ahogy az örömteli eseményre, a házasságkötésre való felkészülés során sem kellene hagyományos eljárásra időt fecsérelni.

határozat részeként az elektronikus személyazonosító igazolvány funkcióinak továbbfejlesztéséről is rendelkezett a kormány. A belügyminiszternek 2020. december 31-ig kell kidolgoznia és végrehajtania az  okmánybiztonság növelése, valamint a szélesebb körű felhasználás biztosítása érdekében szükséges fejlesztéseket.

Ennél hamarabb, már idén május végéig kell a belügyminiszternek megvizsgálnia, hogy "az  elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolvány képessé tehető-e arra, hogy az azonnali átutalások kapcsán fizetési megbízások indítására szolgáljon". Ebben a munkában a Magyar Nemzeti Bank is részt vesz. Ez pedig azt jelenti, hogy az e-személyi elektronikus pénztárcaként is szolgálna a kormány tervei szerint.

(mfor)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr8214772986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása