Vége lehet a zuglói lakosok kálváriájának
2017. június 10. írta: Cseri Pál

Vége lehet a zuglói lakosok kálváriájának

herminainvest.jpg

Több mint hét év után megoldódhat azoknak a zuglói lakosoknak a problémája, akik nem kaptak használatbavételi engedélyt a 15-20 millió forintért megvásárolt lakásukra.

A Bíbor utcában, az Öv utcában, valamint a Kövér Lajos utcában épült több száz lakásos társasházakat ugyanis úgy húzták fel még 2010 környékén, hogy a lakásokhoz az előírtnál jóval kevesebb parkolóhelyet építettek. A lakók emiatt nem kaptak használatbavételi engedélyt, így nem jelenthették be a lakásukat állandó lakhelyként, nem vehettek fel rá hitelt, és bármikor az utcára is tehették volna őket.

Hivatalosan ugyanis illegálisan laktak az ingatlanokban. A több évig húzódó problémát az okozta, hogy az építési tervek – amelyeket a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk – eltértek a hivatalos szervek által már nem ellenőrzött kivitelezési tervektől. Előbbiekben még szerepelt az a szerkezet (úgynevezett parkológép), amely a társasház alatt el tudta volna helyezni a megfelelő számú autót, a kivitelezési tervekbe viszont ez már nem került bele. Emiatt a Bíbor utcai ingatlan (képünkön) esetében csak 47 autónak van hely, miközben 105 parkolóra lenne szükség az engedélyhez -értesült a Magyar Nemzet.

Az építtető Hermina Invest a kivitelezőre mutogat, a kivitelező szerint viszont már olyan terveket kaptak, amelyben nem szerepelt a parkológép. A kivitelező ellen ráadásul időközben felszámolás indult. A tulajdonosok beköltözhettek a lakásokba, azonban az ingatlanuk szinte eladhatatlan volt. Hivatalosan ugyanis csak egy földművelésből kivett, beépítetlen telek közös tulajdonosai voltak. Az átalakítás szóba sem került, ez ugyanis irreális kiadást jelentett volna.

A patthelyzetet végül úgy oldotta meg a helyi képviselő-testület, hogy a készülő kerületi építési szabályzatban úgy határoznak majd: az érintett házaknak kevesebb parkolóhely is elegendő lesz az engedélyek kiadásához. – Az önkormányzat elküldte véleményezésre a javaslatot a kormányhivatalhoz is, ahonnan az a válasz érkezett, hogy ez az egyetlen jogszerű megoldás – mondta Karácsony Gergely polgármester a szavazás előtt. Több képviselő mindenesetre amiatt aggódott, hogy ezzel a javaslattal rossz precedenst teremtenek, és később, hasonlóan szabálytalanul épített ingatlanok esetében is engedményt követelnek majd.

Az építési szabályzatot egyébként 2018 végéig kell jóváhagyni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a lakók mikor kaphatják meg a gyakorlatban is a használatbavételi engedélyt, erre vonatkozó kérdéseinkre ugyanis lapzártánkig nem kaptunk választ. Sok lakó azonban nem biztos, hogy tud várni még egy évet, a hitelek után adott állami támogatást ugyanis visszakérhetik a bankok, ha a felvételtől számított öt éven belül nincs meg az ingatlanra a használatbavételi engedély.

Címlapfotó: Hermina Invest

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr9412583427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása