ZUGLÓI MSZP-S MEGOLDÁS A HAJLÉKTALANSÁGRA: Büntessük, majd így megoldódik!
2018. május 31. írta: BoldiG

ZUGLÓI MSZP-S MEGOLDÁS A HAJLÉKTALANSÁGRA: Büntessük, majd így megoldódik!

hajlektalan-hiros-hu.jpg

Senki által be nem tartott, hajléktalan embereket büntető rendeletről hozatna támogató határozatot a zuglói MSZP.

A zuglói képviselő-testület mai napirendjén szerepel egy előterjesztés, amelyet Hevér László György szocialista önkormányzati képviselő jegyez.

A Mérce szerint, az előterjesztésben Hevér azt javasolja, hogy az önkormányzat vonja vissza a 2015-ben elfogadott határozatát, amelynek témája a hajléktalanság kriminalizálása, virágnyelven az “életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás” tilalma volt.

Bár bonyolultnak tűnik, a gyakorlatban a helyzet sokkal egyszerűbb. A mostani javaslat a Fővárosi Közgyűlés által 2013-ban elfogadott, és a főváros területén amúgy is érvényes tilalomra erősít rá, mely tilalmat legalább szimbolikusan gyengíteni próbálta a Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat.

Míg a 2015-ös határozat előirányozza, hogy polgármester tegyen javaslatot a hajléktalanság dekriminalizálására, addig a friss előterjesztés inkább ráerősít, hogy büntethetővé váljon az életvitelszerű közterületen tartózkodás.

Hevér arra is javaslatot tesz, hogy a polgármester és a Zuglói Önkormányzati Rendészet igazgatója évente legalább kétszer mutasson be statisztikai jelentést az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás miatt indított intézkedésekről.

Az előterjesztés indoklásában a képviselő kifejti, az utóbbi időben a lakosság részéről “egyre több panasz érkezik a hajléktalan jelenséggel történő együttélés kapcsán”, ez indokolja az önkormányzat eddigi álláspontjának felülvizsgálatát.

Ráadásul jó ideje gyakorlatban a hatóságok nem is igazán alkalmazzák a hajléktalan emberek bírságolását lehetővé tévő szabálysértési tényállást. A Város Mindenkié (AVM) csoport által készített statisztikai összesítés szerint az utóbbi másfél évben Budapesten nem indult egyetlen személy ellen sem szabálysértési eljárás életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt.

A Mérce kérdésére Hevér László György hangsúlyozta, nincs szó szigorításról, valójában a fővárosi rendeletnek való megfelelés a tétje előterjesztésnek, és kizárólag a fővárosi rendelet által szabályozott területekre vonatkozik, újakat nem jelöl meg.

Magyarán tehát a zuglói képviselő egy már létező rendelet betartatását szeretné határozatba foglalni, egy olyan rendeletét, amelyet látszólag a hatóságok sem tartanak maradéktalanul tiszteletben.

Ez még erősebben veti fel a kérdést, vajon egy baloldali önmeghatározású párt önkormányzati képviselője miért nyújt be egy ilyen előterjesztést, mi értelme van ennek?

Az előterjesztés problematikus jellegét az is adja, hogy Korózs Lajos, az MSZP szociálpolitikusa tavaly ősszel, az AVM fórumán ígéretet tett arra, hogy a szocialisták felhagynak az ilyen típusú gyakorlatokkal.

Mint ismeretes, a “hajléktalanmentes övezetek” ötletével még újbudai polgármesterként Molnár Gyula rukkolt elő elsőként 2009-ben, a párt más fontos önkormányzati politikusai, például a XIII. kerületet vezető Tóth József pedig szintén ilyen övezeteket vezetett be, miután a Fidesz által elfogadott jogszabály-módosítás ezt lehetővé tette.

Korózs például ennek a XIII. kerületi rendeletnek a visszavonására is ígéretet tett, ez azonban azóta sem következett be.

A mostani zuglói előterjesztés arra enged következtetni, hogy a párt továbbra sem szakított ezzel a baloldalinak csöppet sem nevezhető irányvonallal, sőt még akkor is ragaszkodik hozzá, amikor a hatástalanságát statisztikai adatok is alátámasztják.

Az MSZP hitelességét tovább ronthatja, hogy bár névleg támogatják az AVM lakáspolitikai 6 pontját, melynek utolsó pontja a hajléktalanság dekriminalizálását is magába foglalja, a hétköznapi politikai gyakorlat szintjén ennek sok nyoma nincs.

(kép illusztráció / hiros.hu)

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr6814014552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása