Éjszaka megszűnik Zuglóban is a közlekedés az aluljárókban
2018. november 19. írta: Cseri Pali

Éjszaka megszűnik Zuglóban is a közlekedés az aluljárókban

alul.jpg

A következő szakaszába lépne a hajléktalanok eltüntetése a közterületről: Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után – derül ki a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztésből.

A javaslat így jelentősen átalakítaná a fővárosiak életét, hiszen a gyalogosok csak a felszínen kelhetnének át, az autósoknak új zebrákat, lámpákat kell megszokniuk. Egy új, nagy hajléktalanotthon is létrejönne Újpesten a beteg, idős, önellátásra már képtelen otthontalanoknak – már ha a kormány rábólint a százmilliós nagyságrendű tervekre.

Bő egy hónapja, október 15-étől lépett életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalma, a hírek azóta arról szólnak, hogy miként valósult meg a gyakorlatban, illetve milyen következményei vannak annak, hogy szabálysértés lett, ha egy hajléktalan az utcán él. Közben azonban az Orbán-kormány több minisztériuma és a főváros szakmai szervezetei gőzerővel dolgoztak a következő lépéseken, és mára kidolgozott tervekkel rendelkeznek – ez derül abból a két, egyelőre titkos előterjesztésből, amelyek lapunk birtokába kerültek.

Mindkét javaslat november közepén készült, a benne lévő határidők alapján pedig valószínűleg hamarosan a kormány elé is kerülnek.

A Kásler Miklós tárcája által kidolgozott, nem nyilvános előterjesztés három nagy tervet visz a kormány elé:

Lezárnák éjszakára a nagy aluljárókat – az eredmények „fenntartása” érdekében

„Egyértelműen látszik, hogy a fővárosi aluljárók

rendezett állapotának hosszú távú fenntartásához az éjszakai lezárásuk elengedhetetlen”- olvasható az előterjesztésben. E szerint „a kiemelt helyen lévő aluljárókat” a metró üzemzárása után a reggeli első járat érkezéséig fizikailag lezárnák. Így azok, akik ebben az időszakban gyalogosan akarnak átkelni ezeken a nagy csomópontokon, csak a felszínen közlekedhetnek majd. Mindezt azzal indokolják, hogy így egyaránt biztosítható „a közbiztonság, a köztisztaság, az állagmegóvás”, illetve a „jogellenes életvitelszerű közterületen tartózkodás megszüntetése”.

Ezen a terven komolyan gondolkodhatnak: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már ki is dolgozták, hogyan zárnák le a kiemelt gyalogos-aluljárókat éjszakára. A javaslat szerint ez két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése, hiszen nincsenek mindenhol kiépítve az ehhez szükséges átkelők, lámpák.

Az első ütemben azt a 9 kiemelt aluljárót zárnák le még 2018-ban – vagyis akár heteken belül –, ahol a felszínen „forgalomtechnikai módosítás nélkül” már biztosított a gyalogosközlekedés, már kiszámolva azt is, hány kijáratot kell egy-egy helyen blokkolniuk éjszakára:

  • Deák tér aluljáró – 5 kijárat
  • Corvin negyed aluljáró – 10 kijárat
  • Kálvin téri aluljáró – 7 kijárat
  • Újbuda-központ aluljáró – 4 kijárat
  • Móricz Zsigmond téri aluljáró – 11 kijárat
  • Ecseri úti aluljáró – 3 kijárat
  • Váci út–Csanády u. aluljáró – 4 kijárat
  • Boráros tér 1. – 3 kijárat
  • Lehel tér déli aluljáró – 4 kijárat

(Ezekből kettő, a Váci út–Csanády utca kereszteződése és a Boráros tér 1. nem érint metrókapcsolatot, ez szerepel a felsorolásban is, de rajta vannak az első kilenc érintett hely listáján.)

Az első kör 96 millióba kerül, a másodikat még számolják

A BKK becslése alapján az első ütem költsége mintegy 96 millió forint, amit a Fővárosi Önkormányzat fizetne.

A második ütemben pedig azok a további nagy aluljárók következnének, ahol jelenleg nem lehet a felszínen biztonságosan átkelni, de ez kiépíthető. Így ezeket a felszíni közlekedés átvariálása után zárnák le, hogy ez mennyibe kerülne összesen, arra nézve még nem készültek el a becslések.

Az előterjesztés viszont hat szervezetnek – köztük a Vöröskereszt fővárosi és somogyi szervezetének, az evangélikus egyháznak, a Baptista Integrációs Központnak vagy a pécsi Támasz Alapítványnak – a kérelmét támogatná.

Ha erre a kormány rábólint, akkor 346 további hely jön létre az ország több pontján a hajléktalanoknak, ami az állami büdzséből további 116 millió forintba kerülne. Utána pedig ezek a férőhelyek az Emmi támogatása alapján bekerülnének a finanszírozási rendszerbe – ezért a javaslatot kidolgozó tárca kéri a kabinetet a mielőbbi döntésre.

Az enyhe idő bezavart – de készülnek a középtávú tervek is

Az előterjesztésen november 13-i dátum szerepel és többkörös – így a közigazgatási államtitkári – egyeztetés. Az nem derül ki, hogy pontosan mikor kerülhet a kormány elé, de az igen, hogy még október elején az volt a terv, hogy november 15-e körül levonhatóak lesznek az új szabályozás első tapasztalatai.

Csakhogy „az ilyenkor szokásosnál enyhébb időjárása miatt ugyanis nem alakítható ki reális kép” a szociális ellátórendszer iránti „valós szükségletekről” – olvasható az előterjesztésben. Ezért végül december közepén terjesztenének a kormány elé egy olyan másik anyagot, ami a szabályváltozás utáni első időszak tapasztalatait összegezné, és már az ellátórendszer középtávú fejlesztési irányairól szólna.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr7214381640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása