ZUGLÓI AUTÓSOK, NAGY BAJ LEHET: Több százezerre bírságolhatnak, ha így indultok útnak
2018. december 26. írta: Cseri Pali

ZUGLÓI AUTÓSOK, NAGY BAJ LEHET: Több százezerre bírságolhatnak, ha így indultok útnak

autoval_kuldoldon.jpg

Ismerni kell a szabályokat, hiszen a tudatlanság nem mentesít a felelősség alól.

A két ünnep között, amíg tart a téli szünet, sokan felkerekednek, hogy meglátogassák külföldön élő rokonaikat, de a téli leárazások miatt is sokan útnak indulnak. És természetesen vannak, akik az élmény miatt pattannak autóba, hogy kipipáljanak egy európai úti célt. A legkényelmesebb megoldást szinte kivétel nélkül a gépkocsi jelenti: akkor és ott állsz meg, ahol kedved tartja, a saját időbeosztásod és tempód szerint közlekedhetsz, nem beszélve arról, hogy megúszod a cipekedést is. A KRESZ szabályai a környező országokban is érvényesek, a stoptábla mindenhol megálljt jelez. Vannak viszont olyan rendeletek, melyek Magyarországon nem, máshol viszont fokozott ellenőrzés alá esnek.

Autóval külföldön

A legnagyobb hiba, amit egy külföldi autós út előtt elkövethetsz, az, ha nem nézel utána a kint érvényes általános korlátozásoknak, melyek egyrészt a sebességet, a véralkoholszintet és a fiatal vezetőkre vonatkozó kritériumokat is magukban foglalják. Minden autósnak meg kell felelnie az adott ország kötelezettségeinek ezen felül is.

Ausztriában november elsejétől április közepéig havas, jeges útviszonyok esetén kötelező a téli abroncs. Miután a hőmérséklet és a csapadék ebben az időszakban szinte kivétel nélkül télies, enélkül ne indulj útnak. Az országba utazóknak, de az átutazóknak is rendelkezniük kell hólánccal, ennek hiányában egy határellenőrzés során vissza is fordíthatnak. A használat hiányából eredő bírság 35 eurótól indul, és az 5000 eurót is elérheti, ha akadályozod a forgalmat, netalán balesetet okozol, ráadásul ezen felül ki is tilthatnak a forgalomból - ez 10 ezer forinttól másfél millió forintig terjedő büntetést jelent. A kiruccanást megkeserítheti, ha valaki vezetés közben telefonál, és elkapja egy rendőr: a nyolcezer forint helyszíni bírságot nem lehet kikerülni.

Szlovákiában nem dátum-, hanem időjárásfüggő a téli gumi: a havas, jeges utakon csak ezzel szabad közlekedni. Elfogadják még a megfelelő, négy évszakos abroncsot is: nyári gumival közlekedőknek viszont 60 eurós, azaz 20 ezer forintos büntetéssel kell számolniuk. A hólánc használata nem megengedett, és a gyorshajtást is szigorúan büntetik: akár 830 eurós, 265 ezres bírságra is számíthatsz, ha nem tartod be a sebességhatárt. Az alkoholfogyasztást illetően Szlovákiában is zéró tolerancia uralkodik. Vezetés közbeni mobilozásért közel 20 ezer forintos bírság várható, a 70 méteres követési távolságot pedig szintén komolyan veszik.

Szerbiában a téli gumi használata kötelező, éppúgy, mint a hólánc megléte. Kisgyereket ölben az első ülésen szállítani végtelenül veszélyes: a szerb hatóságok ezért a komoly bírságon kívül akár harminc nap börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Romániában a jogszabályok november 15-től március 31-ig követelik meg a nyári abroncs cseréjét. Fontos tudni, hogy, amennyiben bizonyítható, hogy valaki a gumiból kifolyólag jobb esetben csak torlódást, súlyosabb esetben balesetet okoz, a biztosító nem fog fizetni, sőt, a kártérítésen felül hatósági büntetést szabhatnak ki, ennek összege pedig elérheti a 150 ezer forintot is. Bár itt a hólánc nem kötelező, érdemes magadnál tartani: az utakon előfordulhatnak hóval fedett részek, ahol előírás, az alkoholfogyasztás pedig szigorúan tilos vezetés előtt és közben.

A lengyeleknél nem általánosságban kötelező, azonban bizonyos útszakaszokon betartandó lehet a téli gumi használata, így érdemes alapból azzal elindulni. A hóláncot se hagyd otthon, hiszen kötelező téli tartozék, mind az odautazóknak, mind az áthaladóknak rendelkezniük kell vele, enélkül megtagadhatják az országba való belépést a határnál. A zéró tolerancia az alkoholra vonatkozóan nemcsak az utakon, hanem az ország teljes területén érvényes: tilos felpattintani egy doboz sört a parkolóban, akkor is, ha nem te vagy a sofőr.

Büntetés befizetése

Régen sokan legyintettek, ha külföldön lefotózták őket gyorshajtás vagy más szabálysértés miatt. Ma azonban nem ússza meg a csekket, aki megszegi a sebességkorlátozást, mellőzi a biztonsági övet vagy bukósisakot, figyelmen kívül hagyja a piros lámpát, ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezet, tiltott sávot használ, vagy mobilozik vezetés közben. Természetesen lehet fellebbezni, azonban a kiszabott bírságok növekedhetnek is, ha késlekedik a befizetés.

(femina)

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr2614514986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása