DURVA RIASZTÁS AZ E.ON-TÓL: Minden ügyfél érintett
2019. január 18. írta: Cseri Pali

DURVA RIASZTÁS AZ E.ON-TÓL: Minden ügyfél érintett

eon.jpg

Ismeretlen támadók az E.on nevében küldenek az energiavállalat elektronikus értesítőihez nagyon hasonló formátumú e-maileket, és ezzel próbálják elérni, hogy különböző, általában alacsony összegeket átutaljanak számukra - írja a cég közleményében, amelyben arra kérik ügyfeleiket, hogy kiemelt óvatossággal kezeljék az ilyen leveleket.Csalók élnek vissza az E.on nevével: az ismeretlen elkövetők által küldött e-mailek a megtévesztésig hasonlítanak a cég ügyfélszolgálata által kiküldött számlaértesítő e-mailekre. Felhasználják a levelekben a társaság logóját, de még bizonyos is linkek is a szolgáltató tényleges weboldalára vezetnek. De a levelekben csak pénzt akarnak kicsikarni az ügyfelektől: az átutalni kért összegek általában pár ezer forint összegűek, amelyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az átverés kiszemelt áldozatai az elektronikus levélben megadott fizetési oldalra kattintsanak.A kamu fizetési felület is hasonlít az E.on és az OTP Simple Pay felületére. De pár apró különbség alapján felismerhetők a csalólevelek:

A csalók által küldött számlaértesítő e-mailek a hirlevel@e-on.com vagy hirlevel@eon.com címről érkeznek. (A cég által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében mindig a noreply@eon.com szerepel.)

A csaló számlaértesítő e-mailekben a megszólítás: "Kedves vásárló!" (A társaság által kiküldött valódi e-mailek esetében "Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/" szerepel.)

A megtévesztő e-mailekben a feladás dátuma 2019.01.17.00 óra körüli időpont.  (Az E.on által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében a feladási dátumok ettől különbözőek).

A csaló számlaértesítő e-mailekben a hivatkozás a számla sorszámára kattintva az E.on-osnak látszó portál bejelentkezési oldalra visz, bármilyen kóddal és jelszóval történő bejelentkezés esetén engedélyezi a belépést.

Az E.on a fentiek alapján a szükséges jogi lépéseket megteszi, és minden ügyfelét kéri, hogy rendkívül alaposan ellenőrizzék a fentiek alapján az e-maileket, és csak akkor indítsák el a fizetési felület segítségével az átutalást, ha a fentiek alapján teljes bizonyossággal meggyőződtek arról, hogy az a társaság valódi portáljára vezet.

Azt is javasolja az energiavállalat, hogy ha mégis rákattintottak a csalók által létrehozott áloldalra vezető hivatkozásra és megadták adataikat, akkor mielőbb módosítsák jelszavukat az online ügyfélszolgálati fiókjukban (eon.hu/ugyintezes), és ha esetleg ugyanezt a jelszót használnák más felületeken is (banki, közösségi média stb.), akkor ott is feltétlenül adjanak meg új jelszót. Aki a hamis felületen bankkártya-adatokat is megadott, saját érdekében azonnal keresse fel a bankját - zárják közleményüket.

(napi)

 

Fotó: e.on

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr7514570008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása