A Kamara elnökének ámokfutása, melyik gimnáziumot zárná be Zuglóban?
2017. június 09. írta: BoldiG

A Kamara elnökének ámokfutása, melyik gimnáziumot zárná be Zuglóban?

parraghlaszlo-youtube-com.jpg

Olvasom, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rájött, nem versenyképesek a magyar vállalkozások. Mondjuk, ehhez nem kell ám ilyen magas titulus, ezt még egy olyan semmi kis ember is megmondja, mint például én. Csak körbe kell nézni. Halkan megsúgom minden nagykutyának, az egész ország nem versenyképes.

De attól, hogy nagy nehezen rájött, és talán meg is ijedt, nem kellene hülyeségeket beszélnie.

„A kamarai vezető szerint ugyanakkor a munkaerő biztosítását tekintve "az árral szemben úszunk": nem csak a gyerekszám csökken, hanem az iskolába iratkozók száma is, miközben rendkívül erős a gimnáziumok "elszívó hatása".

"Az elmúlt öt évben 100 ezer gyerek esett ki a középfokú képzésből, ebből 84 ezer a szakképzésből" - mutatott rá Parragh László, óriási hibának nevezve, hogy "polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat, ami óriási hiba". Szerinte van olyan vidéki gimnázium, ahol 2,5 tanulmányi átlaggal indítottak első osztályt.

Hozzátette: ez "kiszúrás" a gyerekkel, mert nem tud továbbtanulni, "kiszúrás" a családdal, mert olyat tanul a gyerek, aminek nincs piaci kereslete és "kiszúrás" a gazdasággal, mert nincs elegendő munkaerő.”

Az eszem megáll, nézzük csak még egyszer: Parragh szerint hiba, hogy a polgármesterek nem zárnak be gimnáziumokat. Persze, mondjunk ilyeneket, hátha meghallja valamelyik bólogatós polgármester, mondjuk, itt nálunk Tatabányán és bezár egyet, mert azt gondolja, ez a trend meg az elvárás.

A szakemberek már nagyon régen mondják, hogy baj lesz a szakképzésben, de eddig nem nagyon foglalkozott vele senki, most meg hirtelen akarnak beterelni mindenkit ebbe a képzési formába.

A szakmunkásképzés és szakmunka presztízsét a rendszerváltás óta sikerült leépíteni, és ebben minden politikai pártnak megvan a felelőssége. Már húsz évvel ezelőtt is lenézett dolog volt szakmunkásképzőbe járni, és valahogy ennek megfelelően sikerült az elvárásokat is ehhez az össznépi lenézéshez alakítani. Például mindenkit felvettek, aki beesett az ajtón, míg anno előfordult, hogy 4-es 4,5 –ös átlaggal vettek csak fel valakit villanyszerelőnek vagy autószerelőnek.

Úgy látom, nemsokára eljutunk odáig, hogy be akarnak majd zárni minden gimnáziumot, mert évtizedek óta nem tudja megoldani senki a szakképzés problematikáját.

Gratulálok!

Ráadásul érdekes hírek jönnek a kamara felől, lehet erről akarja a szót elterelni. A Magyar Nemzet azt írja:

„Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján elmondta: az uniós költségvetésből megvalósított program keretében – amely kis- és közepes vállalkozások számára nyújt segítséget a korszerű informatikai megoldások alkalmazásához – eddig 93 rendezvényt tartottak, jellemzően luxusszállodákban. Ugyanakkor azt sem lehet tudni, hogy a projektre elkülönített irgalmatlanul sok pénzt mire költötték, ugyanis ez a közbeszerzésekből sem derült ki.

Hadházy összesen három közbeszerzési hirdetményt talált, mindössze 70 millió forint értékben. A program megvalósíthatósági tanulmányára 19 millió forintot költöttek, illetve 15 milliót fordítottak laptopokra és nyomtatókra. Továbbá nettó 25 millió forintot fizettek ki marketingszolgáltatásra. Szerinte a többi pénz nyilvánvalóan „szakértői díjjakra”, luxusrendezvényekre, „e-tananyagra” és a baráti cégeknek fizetett reklámkampányra folyt el.”

Ha ez igaz, akkor nem is kell hozzáfűzni semmit.

Megkérdezzük a megyei kamarákat, mennyire azonosulnak az országos elnökük véleményével, amint választ kapunk frissítjük cikkünket.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr1412580751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása