A csomagolóanyagokkal kapcsolatban az elmúlt tíz évben több, mint kétezer riasztást regisztráltak az Európai Unióban, ami azért rossz hír, mert az élelmiszerekbe oldódott káros vegyületek a szervezetünkbe is bekerülnek.
Életünk során közel 40 dkg csomagolóanyagból származó vegyület kerül a szervezetünkbe.
A csomagolóanyagokból kioldódott molekulák egy része káros az egészségre, ezért a gyártók tájékoztatása a jogszabályokról fontos feladat, és a rendeletek egyre szigorodnak és a hatóság is jobban figyel.
Ezek az anyagok nem feltétlenek ellenségek, de a megfelelő elhelyezésükről és feldolgozásukról azonban gondoskodni kell.
Megesszük a csomagolást?
Életünk során 30-40 dkg élelmiszer-csomagolóanyagokból származó, nem élelmiszer-eredetű vegyületet fogyasztunk el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe, de nemcsak a folyékony, hanem a szilárd felületen érintkező anyagok is oldódhatnak egymásban.
Kétezer riasztás
A riasztás során megnevezett termékek jelentős hányada Kínából származik, és számíthatunk arra, hogy az analitikai módszerek fejlődésével ennek száma növekedni fog.
Az idén egyébként még szigorúbbá válnak a csomagolóanyagokra vonatkozó uniós rendeletek. Mindez nem csak a csomagolóanyag-gyártókat és forgalmazókat érinti közvetlenül, hanem az élelmiszeripar szinte összes szereplőjét!
A csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe kerülő nem kívánt komponensek lehetnek többek között a műanyagok, csúszást segítő anyagok, lágyítók, nyomdafestékek, illetve a fémek.
Szerencsére az élelmiszerek csomagolóanyagait az arra alkalmas laboratóriumokban rendszeresen vizsgálják.
Egy új szoftver segítségével már különböző vegyületek méreganyagait is képesek megállapítani.
Megijednünk azonban felesleges, a csomagolóanyag nem ellenség.
Hiszen a csomagolóanyagokat még környezetvédelmi szempontok alapján is szabályozzák.
A csomagolóanyagok többek között a modern élelmiszer-biztonság elengedhetetlen feltételei, és az életünk minőségét szolgálják. A megfelelő elhelyezésükről, újrahasznosításukról azonban mindenképpen gondoskodni kell!
A mikroműanyagok problémája
Sajnos a műanyaghulladékok nagy része bekerül a ökoszisztémákba, vizekbe, ahol biológiai lebomlásuk nem történik meg. Ezzel szemben UV sugárzás hatására láncszerkezetük aprózódik, ezt nevezik mikroműanyagoknak.
Ezek véletlen elfogyasztva, az élőlények tápcsatornájában gyulladást indukálhatnak, de bejuthatnak a keringési rendszerbe és a szövetekbe is, kockázatot jelentve az egész táplálékláncra.
Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mibe csomagoljuk az élelmiszereket.
(kép: vilaglex.hu)
írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu
Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!