Vérlázító! - Kormányzati bulinegyed lesz a Városligetből?
2018. március 01. írta: Cseri Pali

Vérlázító! - Kormányzati bulinegyed lesz a Városligetből?

varosliget-bulinegyed-valasz-hu.jpg

Szépen csendben „kormányzati bulinegyedet” robbantanak a Városligetből...(?)

Szórakozóhelyek, kocsmák, üzletek, térkőburkolat épül az egykori Városliget helyén.

A fáknak, de még a Múzeumi Negyednek is búcsút mondhatunk: a Városligetet privatizálta az egyik kormányközeli érdekcsoport és újabb szórakozónegyedet építenek rajta. (mindeközben a Semmelweis utcai fákat is kivágták!)

Sokan úgy gondolták, hogy a régi épültek lerombolásával és kulturális intézmények beköltöztetésével, a Városliget parkjának igazi rehabilitálásával valami pozitívum történhet az elhanyagolt városrésszel.

2014-ben, amikor az első Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ) elfogadta Budapest Önkormányzata, még sokan el is hitték, hogy valóban Múzeumi Negyed épülhet a Ligetben és a kultúra, illetve a természet találkozik egy szép fejlesztéssel.

Akik a terveket kicsit komolyabban ismerték, a környezetvédők, az építészek és a tájépítészek viszont már akkor tiltakoztak, mondván, az új múzeumi épületek kétszer-háromszor nagyobbak, mint a régi épületek, elhelyezésük a parkban borzalmas ötlet, hisz pont a Városliget park jellegét teszik tönkre.

Millió érvet soroltak fel, miért kellene a múzeumokat máshová költöztetni, és a parkot az eredeti, kétszáz éves terveknek megfelelően rehabilitálni.

A terv – ki tudja, milyen folyamata során, hiszen minden titkos - az évek alatt folyamatosan változott és a Városliget átalakítására kijelölt Ingatlanfejlesztő Zrt. folyamatosan bombázta a budapestieket a megújuló Városliget zöldjének hazug képeivel. (Még a Néprajzi Múzeum betonfödémjére is álmodtak fákat, ami nyilvánvaló képtelenség, hiszen a betonba nehezen lehet majd fát ültetni, de ez nem zavarta a látványterven dolgozó grafikusokat, sem az Ingatlanfejelsztő marketingeseit.)

A legutolsó VÉSZ-módosítás nyers meztelenségében mutatja be, mi fog történni a Városligettel: egyszerűen ingatlanspekuláció áldozatává válik.

A telek  ugye ingyen van, hogy fák vannak rajta, az látszólag csak néhány füves hippit érdekel (igen, ők a Ligetvédők). És bár akárhány felmérés is készült a témában, a Budapestiek kétharmada (háromnegyede) ellenzi a Liget beépítését, a jelek szerint ez mégis meg fog valósulni.

De a legrosszabb forgatókönyv szerint: a Múzeumi Negyed nélkül: a VÉSZ újabb forgatókönyve ugyanis dobja a Múzeumi Negyed ötletét (amire eddig ráfogták, miért van szükség a Városliget elpusztítására, bocsánat, "rehabilitására").

A tervek szerint szórakoztató negyed épül a Városliget helyén, kávézókkal, éttermekkel, boltokkal, fagyizókkal, csinos térkő- és beton burkolattal, na jó  mutatóban marad egy kis pázsit és néhány fa az épületek között.

Mindhiába a tiltakozások és a városvédők több pontos levele…

b1.blog.hu

(fotó: valasz.hu)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr4713708082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása