A NAGY GYROS-TESZT PESTEN
2018. június 20. írta: ArsBoni

A NAGY GYROS-TESZT PESTEN

gyros-tve-hu.JPG

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát.

A múlt év végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban.

A foszfát az élelmiszerekben is megtalálható, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben ízfokozóként használja. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.
A felmérés során 10 különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg.

Míg 2 termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot és további 6 termék csak kis mértékben, addig 2 vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét.

Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk a felső egészségügyi értéket.
Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak.

Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.
A húsiparban elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, de az üdítőitalokban és a sajtkészítményekben is előfordul.

(tudatosvasarlo.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr1514060745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása