A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát.
A múlt év végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban.
A foszfát az élelmiszerekben is megtalálható, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben ízfokozóként használja. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.
A felmérés során 10 különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg.
Míg 2 termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot és további 6 termék csak kis mértékben, addig 2 vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét.
Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk a felső egészségügyi értéket.
Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak.
Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.
A húsiparban elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, de az üdítőitalokban és a sajtkészítményekben is előfordul.
Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu
Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!