A LELKI EGÉSZSÉGÜNK MIATT MINÉL TÖBB ZÖLDET ZUGLÓBA: A városi zöldfelületek látványa jelentősen csökkenti a depressziót
2018. július 23. írta: Cseri Pali

A LELKI EGÉSZSÉGÜNK MIATT MINÉL TÖBB ZÖLDET ZUGLÓBA: A városi zöldfelületek látványa jelentősen csökkenti a depressziót

zoldvaros.jpg

Egy hosszú távú  kísérlet bizonyítja, hogy a városi zöldfelületek látványa jelentősen csökkenti a környéken élőkben a depressziót.

Bizonyosan nem a kormány  rendelte azt a kutatást, amely kimutatja, hogy az elhagyott városi területek bezöldítése jelentősen csökkentheti a depressziót, és javítja a városlakók mentális egészségét.

A JAMA Network Open szaklapban megjelent kutatás a Philadelphia városában végzett vizsgálatokat összegzi, egyes lakók környezetében beültették az üres telkeket növényekkel, másokét meghagyták. Összesen 541 telket vontak be a vizsgálatba - volt, amit teljesen beültettek, volt, amit csak rendbe tettek (összeszedték a szemetet, levágták a gazt).

A bezöldített területek környezetében élők 41 százaléknál csökkent a depresszió érzése a be nem zöldített területek mellett élőkhöz képest. "Az elhagyatott és üresen álló területek olyan tényezők, amelyek növelik a helyi lakosoknál a depresszió és a stressz kockázatát, és megmagyarázhatják a mentális betegségek terén tapasztalható társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket" - mutatott rá Eugenia C. South, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

A  HVG szerint a felmérés összesen 2,5 évig tartott, 342 embert vontak be. A leglátványosabb eredményeket a szegénységi küszöb alatt élők negyedeiben tapasztalták, ahol a zöldterületekhez közel lakóknál több mint 68 százalékkal csökkent a depresszió. A csak rendbetett telkek nem javították a mentális egészségi mutatókat, csak a bezöldítettek-írja a greenfo.

Azt mindenki tapasztalta már, legalábbis szerintem, hogy ha rendet rak az otthonában, jobban érzi magát napközben, este pedig jobban alszik. Ebből nem nehéz következtetni, hogy a külső környezet is hatással van a lelkünkre, lelki egészségünkre.

Tehát, minél több a rendezett, zöld terület és a szemét, annál jobban érezzük magunkat. Vajon a  városvezetés is tudja ezt?

 

A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr214129569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása