RABSZOLGATÖRVÉNY: AZ ÚJÉVIG MINDENKI FELTÖLTI MAGÁT! Január elejétől az eddigieknél is keményebben folytatódhatnak a tüntetések
2018. december 24. írta: BoldiG

RABSZOLGATÖRVÉNY: AZ ÚJÉVIG MINDENKI FELTÖLTI MAGÁT! Január elejétől az eddigieknél is keményebben folytatódhatnak a tüntetések

baszunk.jpg

Most mindenki a karácsonyi ünnepeket tölti és lehetőség szerint családja körében piheni ki fáradalmait, így a tüntetések is szünetelnek egy időre.

Érezhető, hogy ez most már régen másféle tiltakozás, mint amit eddig megszokhattunk. Újévig egy kis időre megtorpan a demonstrációk szervezése, amely a rabszolgatörvény kapcsán indult - és még néhány fajsúlyos ügyben, mint például a közigazgatási bíróságokról szóló törvény kapcsán folytatódott -, amelyet a Fideszes rezsim botrányos parlamenti előkészítése és megszavazása váltott ki.

A hírek szerint a tiltakozó demonstrációk már január első napjaiban folytatódnak, több városban is. A pártok is próbálják a maguk hasznára fordítani az eseményeket illetve különböző civil szervezetek segítségével igyekeznek minél nagyobb megmozdulásokat szervezni.

Az akciók során végérvényesen egy komoly társadalmi rétegeket megmozgató demonstráció kezd kibontakozni, hiszen valószínűleg a szakszervezetek is csatlakozni fognak ezekhez, illetve a szakszervezetk által létrejövő akciókhoz csatlakoznak a fent említett szervezetek.

Magának a demonstráció sorozatnak az elsődleges célja az volt ugyan, hogy a parlamenti többség által megszavazott rabszolgatörvényt visszavonják, de hamar túlléptek ezen követeléseken a tüntetők. A túlóratörvény azonnali visszavonásán kívül követelik a kevesebb rendőri túlórát, a független bíróságokat, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást és a közmédia függetlenségét is.

Közben a szakszervezeteknél megalakult az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZD) 16 szakszervezettel, köztük három konföderációval (MASZSZ, SZEF, ÉSZT). Közel 200.000 tagot tömörítő szakszervezeti szövetség állt ezzel össze.

A bizottság következő lépése a sztrájkkövetelések ágazatonkénti megfogalmazása, és sztrájkbizottság létrehozása az országban minél kiterjedtebb sztrájkok előkészítése és közben demonstrációk, akciók szervezése és összehangolása érdekében.

Azon a találkozón, amelyen a fenti együttműködés létrejött, az ott jelenlévő szakszervezetek által megfogalmazódott az is, hogy nem egy, hanem több rabszolgatörvény ellen kell küzdeni, munkásoknak, közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, pedagógusoknak, diákoknak, egészségügyben, szociális területen, kultúra területén dolgozóknak, nem beszélve a rendészeti dolgozókról.

A bizottság célja egyértelműen, hogy összehangolják az országszerte zajló szervezett demonstrációkat.

A szakszervezetek a túlóratörvény visszavonásán kívül olyan témákat is a követeléseik közé emelnek, mint a korengedményes nyugdíj ügyének rendezése, a cafeteria visszaállítása, a bérfelzárkóztatás.

Az első fontos tiltakozási forma az lehet, hogy az üzemi figyelmezető sztrájkokat összehangolják a kinti útlezárásokkal, ha a köztársasági elnök aláírja a "rabszolgatörvényt".

Természetesen a nagyobb munkabeszüntetések megszervezése nem 2-3 napot vesz igénybe, de januárban már jöhet az országos közszolgálati sztrájk is.

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr2314512452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása