DÖBBENET: Kivágnak 33 fát a Városligetben
2019. február 28. írta: Cseri Pali

DÖBBENET: Kivágnak 33 fát a Városligetben

varosliget_hvg.jpg

Ebből néhány példány ritkaságnak számító kolorádói jegenyefenyő.

Engedélyt kapott a Városliget Zrt. 33 fa – köztük 15 ritkaságnak számító kolorádói jegenyefenyő – kivágására a majdani Rózsakert (II/A jelű alütem) területén – számolt be a hírről az Index az V. kerületi kormányhivatal február 25-i határozata alapján.

A lap néhány nappal ezelőtt megkereste a Városliget Zrt.-t, de válaszukban nem említettek fakivágásokat a területen, csak azt, hogy átültettek 17 fát a leendő Nagyjátszótér és Rózsakert területén.

Most ismét megkeresték a céget az ügyben, válaszukban pedig azt írták, folyamatban lévő hatósági engedélyezési eljárásról nem adhattak tájékoztatást.

Hozzátették, hogy a fákat a tervezett Rózsakert területéről távolítják el, a beruházó szerint balesetveszély, téralakítás és kertészeti okok miatt.

  • 23 példányt azért kell eltávolítani, mert élet-és balesetveszélynek minősítették őket
  • 6 fát kertépítési, téralakítási okokból távolítanak el (ezek közé tartoznak a dendrológiailag bár értékes kolorádói jegenyefenyők, de az egyedek a nem megfelelő termőhelyre való telepítés és a telepítés sűrűsége miatt rendkívül felkopaszodott és gyenge gyökérállománnyal rendelkeztek)
  • 4 egyedet kertészeti okból, a fa kiszáradása, vagy egészségi állapota miatt szükséges eltávolítani

A fák eltávolítására a cég válasza szerint nem a Rózsakert kialakítása miatt van szükség, hanem a terület tájépítészeti rehabilitációja végett, mely része a Garten Studio által jegyzett teljes városligetet megújító kert- és tájépítészeti koncepciójának - teszi hozzá a lap.

A cég válaszában hozzáfűzte, hogy a fák eltávolítására nem a Rózsakert kialakítása miatt van szükség, hanem a terület tájépítészeti rehabilitációja miatt, amely része a Garten Studio által jegyzett teljes városligetet megújító kert- és tájépítészeti koncepciójának.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr4114660349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása