KÖSSÉTEK FEL A GATYÁT: Aljas törvény készül a munkavállalók ellen
2018. november 21. írta: BoldiG

KÖSSÉTEK FEL A GATYÁT: Aljas törvény készül a munkavállalók ellen

modernrabszolgasag-nlcafe-hu.jpg

A munka törvénykönyvének módosításával kollektív szerződés megléte esetén a jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét  a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott módosító javaslata alapján - számolt be az Index

Ráadásul újra visszahoznák azt az egyszer már megakadályozott szabályt, miszerint a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását. Annyi megkötést tennének bele, hogy 12 hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva nem haladhatná meg a 48 órát.

Ha nincs kollektív szerződés, akkor alapjáraton a cégek törvényesen évi 250 órában túlóráztathatják a dolgozóikat, ez a módosító javaslat alapján nem változna meg.

Kósáék indoklása szerint

“a munkaerőpiac rugalmasabbá tételére egyrészt a munkaerőhiány miatt, másrészt viszont a "pozitív gazdasági folyamatok és a munkaerőpiaci igényekre tekintettel" van szükség egyes iparágakban.”

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASSZ) álláspontja szerint az intézkedés teljesen elfogadhatatlan, ezért Kordás László, a konföderáció elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma soron kívüli összehívását kezdeményezi az ügyben.

Az elnök szerint az egyéni képviselői indítvánnyal el akarják kerülni az érdemi egyeztetést, és gyorsan át lehet vinni az országgyűlésen az előterjesztést.

A szakszervezet szerint ha a javaslatot az Országgyűlés elfogadja, gyakorlatilag a dolgozók jelentős részét a munkaadóknak kiszolgáltatná a kormány, tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára őket. Alapesetben a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottak esetén pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek.

"EZ ODA VEZETNE, HOGY AZ ÉRINTETTEKET NÉGY HÉTIG REGGELTŐL ESTIG MUNKÁRA KÖTELEZHETNÉK" - írják.

Ne felejtsük el, hogy ez azzal is járna, hogy a munkáltatóknak három év állna rendelkezésére, hogy az alkalmazottakkal elszámoljanak, és fizessék ki a túlmunka díját, illetve biztosítsanak cserében szabadnapokat. Egy szóval valaki akár két és fél évig túlórázna, és csak utána kapja meg az ellentételezést.

A törvénytervezet ellen a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is tiltakozik, közleményükben azt írták, azt tanácsolják a képviselőknek, hogy

“ilyen munkakörülmények között néhány feszített műszakot dolgozzanak végig egy gumigyárban!”

kép: nlcafe.hu

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljzugloban.blog.hu/api/trackback/id/tr3214385604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása